İşletme Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
Program Yeterlilikleri
İşletme (Tezli) Türkçe Yüksek Lisans programından mezun olan birey,
- Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, yönetim, üretim, pazarlama, muhasebe, finans, insan kaynakları alanlarının birinde uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
- Alanının ilişkili olduğu disiplinlerle etkileşimi açıklar.
- Alana ilişkin bilgileri çalışanlar ve ekip arkadaşlarına aktarabilme becerisine sahiptir.
- Alana ilişkin bilgileri analitik ve sistematik olarak analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
- Karar, uygulama ve davranışlarında alana ilişkin edindiği bilgileri kullanmak suretiyle verileri yorumlayabilme, analiz edebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri getirebilme becerisine sahiptir.
- İşletme amaçlarını etkin ve verimli bir biçimde gerçekleştirmek için gerekli liderlik ve yönetsel becerilere sahiptir.
- Girişimcilik özelliği kazanarak, yenilikçi ve yaratıcı düşünce ile yeni bir iş kurma, işin sürdürülebilirliği için risk alma, kaynak bulma, pazar analizi yapma, iş planı hazırlama gibi gerekli faaliyetleri planlayabilir ve alana ilişkin uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirebilir.
- Proje yürütücüsü ya da katılımcısı olarak proje hedeflerine uygun sorumluluk alabilir.
- Örgüt/Kurum için disiplinler arası ve çok kültürlü ekipler kurarak vizyon, amaç, hedef belirleyebilir ve bir işletmeyi örgütsel seviyede tasarlayarak analiz edebilir, farklı disiplinlerle veya çok kültürlü takımlarla etkin çalışabilir, sorumluluk alabilir, sorun çözmede inisiyatif kullanabilir.
- Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirebilir, yeniliğe, değişime, yaşam boyu öğrenmeye açık olur.
- Alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı / sözlü olarak aktarabilir, araştırma tasarlayarak öneride bulunabilir, araştırma raporu hazırlayıp sunabilir, bilimsel araştırma alanında edinmiş olduğu metodolojik bilgileri etkin bir biçimde kullanabilir.
- Alana ilişkin çalışma yapanlarla iletişim kurabilir, örgütün/kurumun paydaşlarıyla ilişkilerini etkin bir biçimde yürütebilir ve ilişkileri analiz edebilir.
- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir.
- Çalışma alanlarına ilişkin veri giriş ve analizlerini yapabilecek düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir.
- Örgüt/Kurum, iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranabilir.
- İşletme yönetiminde vaka yöntemi de kullanarak, sorun çözme vizyonunu geliştirebilir, alana ilişkin yapılacak çalışmalara özgün çalışmalarla katkı sağlayabilir.
- İşletme yönetiminin disiplinler arası ulusal ve uluslararası boyutlarındaki değişim ve gelişimini izleyebilir, değerlendirebilir, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği, iş yaşamının toplumsal sorumlulukları ve toplumsal dönüşümü algılama konularında yeterli bilince sahiptir.