İşletme Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
Ders Planı ve İçeriği
Dersler ve Ders İçerikleri
Zorunlu Dersler
ISL 501 Yönetim (3+0)3, 7,5
Dersin temel amacı organizasyonlar ve yönetim işlevleri hakkında bütüncül ve sistematik yaklaşım ve bilgi birikimi kazandırmak, organizasyonların başarısında yönetim ve yöneticilerin etkisini ortaya koymak ve yönetim uygulamaları konusunda öğrencilerin bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamaktır. Derste yönetim, liderlik, yöneticilik ve organizasyonlar ile işlevleri hakkında güncel kavram, kuram ve uygulamalar aktarılmakta; yöneticinin karar verme, planlama, organize etme, yürütme ve denetleme rolleri üzerinde detaylı olarak durulmakta ve bu süreçte organizasyonlarda yönetimin yapısal ve davranışsal yönleri birlikte ele alınmaktadır. Ders sosyo-teknik yapı olan örgütlerin her iki yönünün yönetilmesi konusu çerçevesinde yüksek katılımla işlenmekte, yönetim ve organizasyon yaklaşım ve tekniklerinin incelenmesi ile sona ermektedir.
ISL 502 Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Araştırma ve Yayın Etiği (3+0)3, 7,5
Bilimsel araştırma yöntemleri ile araştırma ve yayın etiğinin temel alındığı bu derste ilk olarak bilimsel araştırma yöntemleri ele alınmakta, araştırma yöntemlerinin temellerine değinilmekte, araştırma ve yayın sürecinde dikkat edilmesi gereken uluslararası etik kuralları incelenmektedir. Derste öğrencilere öncelikle bilimsel bilginin ontolojik ve epistemolojik sınıflandırması anlatılarak bilgiye ulaşmada izlenen yolun kuramsal yaklaşım farklılıklarını nasıl oluşturduğu ortaya konmaktadır. Ayrıca ders kapsamında bilimsel araştırma konusunda kalitatif ve kantitatif araştırma metotları öğretilmektedir. Öğrenciler ders kapsamında araştırma tasarımı, veri toplanması ve analizi, bulguların raporlanması ve sunulması süreçlerini uygulayarak öğreneceklerdir. Bunların yanı sıra bilimsel araştırma öncesinde, hazırlık aşamasından başlayarak bulguların raporlanması süreci ve bitiş sonrası süreçte izlenmesi gereken etik kurallar, yapılan hatalar ile akademik özgünlük konuları ders kapsamında tartışılacaktır.
ISL 503 Finans (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, öğrencileri finansal piyasaların faaliyetleri ve şirketlerin finansal kararlarının analizi konularında bilgi sahibi yapmaktır. Dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, kuruluşların belirli finansal problemleri, döviz kurlarının tahmin edilmesi, döviz riskinin hesaplanması ve yönetimi, sermaye hareketleri, portföy çeşitlendirilmesi, uluslararası işletme sermayesinin yönetimi ve çokuluslu şirketlerde duran varlık yatırım kararları verilirken kullanılan araçlar konularında bilgi sahibi olacaklardır.
ISL 580 Seminer (3+0)0, 7,5
Ders kapsamında öğrenciler tez yazma süreci, bir araştırma sorusunun geliştirilmesi, kaynak tarama, araştırma yönteminin tespiti, kuramsal çerçevenin belirlenmesi, bulguların raporlanması ve uygulama yapma konularında uygulamalar yapacaklardır. Amaç akademik araştırma ve tez yazma sürecine hazırlık yapmaktır.
Seçmeli Dersler
Seçmeli dersler, öğrencilerin ilgi duydukları ve derinlemesine bilgi ve yetenek sahibi olmak istedikleri bir alana yönelebilecekleri şekilde dört ayrı alan uzmanlığında hazırlanmıştır. Öğrenciler istedikleri taktirde bu alanlardan birinde uzmanlaşabilecekleri gibi, farklı alanlardan seçmeli dersler de seçebileceklerdir. Derslerin tamamı işletme fonksiyon alanları kapsamındadır. Bu kapsamda alanlar aşağıda sunulmuştur.
Alan-1: Girişimcilik
Alan-2: Muhasebe-Finansman
Alan-3: Veri Bilimleri ve Karar Verme
Alan-4: Liderlik ve Yönetim
ISL 504 Temel ve Uygulamalı Girişimcilik (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı öğrencilere girişimcilik felsefesini öğretmek, girişimcilik uygulamaları konusunda yazındaki en son güncel bilgilerle teçhiz etmek ve girişimcilik hakkında zihinlerinde temel bir yaklaşım geliştirmelerini sağlamaktır. Derste, girişimciliğin ekonomideki rolü; girişimcinin kişiliği, iş fırsatlarını fark etme ve değerlendirme; girişimcilik stratejileri, inovasyon, iş planı yazma ve girişimciliğin finansmanı gibi konular ele alınmaktadır. Dersin temel amacı öğrencilerin girişimci olma yolundaki temel başarı faktörlerini içselleştirmelerini sağlamak ve girişimci olmalarını desteklemektir.
ISL 505 Çağdaş Pazarlama (3+0)3, 7,5
Dersin amacı pazarlama alanında karar vermek için gerekli temel kavram ve teorileri öğretmektir. Bu derste kaynak tahsisi, pazar giriş/çıkış kararları, pazarlama karması (ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma) stratejileri, pazarlamanın çevresel koşulları, rekabet analizi konuları kapsamlı bir şekilde ele alınır.
ISL 506 Teknoloji ve Yenilik Yönetimi (3+0)3, 7,5
Dersin amacı teknolojinin getirdiği dönüşümleri anlamlandırabilmek ve teknolojik değişimi yönetebilmek için temel bilgiler sunmak, öğrencilere örgütlerin teknoloji ve inovasyon stratejilerini ve tasarımlarını anlayabilecek düzeyde kavramsal ve uygulamalı bilgi sunmak, teknolojik inovasyonların getirdiği dönüşümleri anlayabilecek ve bu dönüşümün şirket stratejilerine etkisini inceleyip yeni stratejiler oluşturabilecek yetenek kazandırmaktır. Ders kapsamında, yeniliğin işletmelerde uzun dönemde sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak üzere işletmelere ölçülebilir katma değer sağlanması; inovasyon süreci için gerekli organizasyon yapısı ve yönetim yaklaşımları; ürün, süreç ve iş modeli inovasyonu; yeni iş modeli sistematiği, yeni fırsat alanlarının belirlenmesi ve değişim yönetiminde iş modeli inovasyonun kullanımı gibi konular ele alınacaktır. Ayrıca ders kapsamında; teknoloji ve yenilik yönetiminin önemi, büyümeye katkısı ve tarihçesine değinilmekte, kavramsal temel oluşturulmakta, teknoloji ve yeniliğin kaynakları konusunda bilgi verilmekte, Sanayi kuruluşlarında teknoloji, ar-ge ve yeniliğe yatırım ve sürecin işleyişi ile yenilikçi kuruluşların özellikleri incelenmektedir. Ayrıca ders kapsamında kuruluşların teknoloji ve yenilik stratejileri, başarı ve başarısızlık nedenleri ile başarı için kritik başarı faktörleri öğretilmekte, ar-ge ve yenilik planlamasında kullanılan teknikler, Teknolojik tahmin teknikleri, proje seçimi ve proje planlama teknikleri değerlendirilmektedir. Teknoloji ve Ar-ge yoluyla kurumsal performansın artırılması, günümüzün ve geleceğin yeni teknolojileri, geleceğin şehirleri, teknoparklar, teknoloji merkezleri, nanoteknoloji, siber uzay konuları da ders kapsamında ele alınan diğer konular olmaktadır. Derste amaç öğrencilerin teknoloji ve inovasyon yönetiminin teknik, sosyal ve idari boyutlarını bilimsel, bütünsel, disiplinlerarası ve sistematik bir bakış açısıyla yorumlamalarını sağlamaktır.
ISL 507 Örgütlerde Teknolojik Yetkinlik Geliştirme (3+0)3, 7,5
Dersin temel amacı öğrencilere, dijital çağın gerektirdiği temel bireysel ve örgütsel yetkinliklerin neler olduğunu ortaya koymalarını sağlamak, yetenek dönüşümünü sağlayacak stratejik işgücü planlaması yöntemleri ile yetenek dönüşüm programları oluşturma sürecinin adımlarını ve kritik başarı faktörlerini öğretmek, yeni nesil çalışma modelleri ile yeni iş kültürü konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak, yetenek oluşturma sürecinde insan kaynakları ve teknoloji kapsamında yapılması gerekenlerin neler olduğunu öğretmek, örgütsel stratejiler ile teknolojik yetkinlik edinimi sürecinin uyumlaştırılması adımlarını öğretmek, örgütsel yeteneğin dönüşümü için bireysel ve örgütsel anlamda yapılması gerekenleri bir iş stratejisi ve proje olarak ortaya koymalarını sağlamaktır.
ISL 508 Çağdaş Üretim Sistemleri ve Yönetimi (3+0)3, 7,5
Dersin amacı üretim işletmelerindeki üretim sistemleri ve yönetimi konusunda bilgi vermek, geleceğin üretim sistemleri kapsamında bilgisayarla bütünleşik üretim sistemleri konusunda uygulamaları içselleştirmelerini sağlamaktır. Derste günümüz işletmelerinde kullanılan ve gelecekte kullanılacak üretim sistemlerine temel teşkil eden üretim sistemleri konusunda bilgi verilmektedir. Özellikle çağdaş üretim sistemlerinin tasarımlarına değinilmekte; döküm, birleştirme (kaynak, perçin, lehim, yapıştırma), metallerde plastik şekillendirme (ekstrüzyon, haddeleme, tel çekme vb.), talaşlı imalat (tornalama, frezeleme, delme, borlama, raybalama vb.), toz metalürjisi, alışılmamış imalat (elektroerozyon, ultrasonik işleme, su jeti ile kesme vb.) ve bilgisayarla bütünleşik üretim yöntemleri konusunda bilgi verilmektedir.
ISL 509 Proje Yönetimi (3+0)3, 7,5
Dersin amacı öğrencilere proje yönetimi mantığını ve felsefesini öğretmek ve bir projeyi başından sonuna kadar planlayıp sonuçlandırabilecek proje yöneticisi olma yeteneğini kazandırmaktır. Ders kapsamında proje yönetiminin temel kavramları ve mantığı öğretilecek, proje yönetiminin süreç ve işlevleri ile proje yönetimi bilgi alanları konusunda temel hususlar konusunda bilgi verilecektir. Ayrıca bir proje yönetim metodolojisi kullanılarak ve uygulamalı olarak proje entegrasyon yönetimi, proje kapsam yönetimi, proje zaman yönetimi, proje maliyet yönetimi, proje insan kaynakları yönetimi, proje risk yönetimi, proje tedarik yönetimi, proje paydaş yönetimi, proje yönetim süreci aşamaları, proje başlatma süreci ve projelerde kullanılan araç ve teknikler, proje yönetim çeşitleri ve proje risk yönetimi konularında uygulamalı bilgi sahibi olmaları sağlanacaktır.
ISL 510 Marka Yaratma (3+0)3, 7,5
Dersin amacı öğrencilere marka yaratma sürecinin temel esaslarını öğretmek ve gerektiğinde teorik bilgilerden istifade ederek kendi bireysel ve çalışmış oldukları örgütlerde marka yaratma sürecini sorunsuz yönetebilecek bilgi birikimini sağlamaktır. Bu kapsamda derste; marka kavramı, gelişimi ve niteliği konusunda bilgi verilmekte, marka imajı ve satışlara etkilerine değinilmekte, strateji-marka ve marka-konumlandırma ilişkisi incelenmekte, mal-hizmet konumlandırma teknikleri tartışılmaktadır. Ayrıca stratejik markalaşma sürecinde kültür, dil, iletişim, algı ve kriz yönetimi konularına da değinilmektedir.
ISL 511 Modern Tedarik Zinciri Yönetimi (3+0)3, 7,5
Dersin amacı tedarik zinciri yönetimini bir yönetsel süreç olarak ele alarak küresel rekabette başarılı olma sürecindeki yerini ve unsurlarını öğretmektir. Küresel rekabet ortamında faaliyet gösteren şirketlerin başarısı tedarik zincirlerini ne kadar verimli yönettikleri ile hayli ilişkilidir. Tedarik zinciri yönetimi bir firmanın süreçlerini tedarikçileri ve müşterileri ile senkronize ederek müşterinin ihtiyaçlarına zamanında ve istenilen şekilde karşılık vermesidir. Bu dersin kapsamında tedarik zinciri yönetiminin temel ilkeleri, tedarik zincirlerinin stratejik önemi, tedarik zincirlerinde süreçlerin koordinasyonu ve tedarik zincirlerinde performans ölçütleri gibi temel konular detaylı olarak ele alınır.
ISL 512 Sürdürülebilir Girişimcilik (3+0)3, 7,5
Sürdürülebilir Girişimcilik dersinin temel amacı, öğrencilere girişimci olma yolunda zihinlerinde oluşan yeni iş fikirlerinin 21. Yüzyıl gerçeklerine uygun olmasını sağlamak, iş süreçlerinin tamamının doğa ile uyumlu ve zararsız olarak yürütülmesi gerektiği bilincine sahip olmalarını sağlamak ve tüm süreçlerde BM tarafından belirlenen 17 temel yaklaşımı dikkate almalarını temin etmektedir. Dersin amacı tedarik zinciri yönetimini bir yönetsel süreç olarak ele alarak küresel rekabette başarılı olma sürecindeki yerini ve unsurlarını öğretmektir. Küresel rekabet ortamında faaliyet gösteren şirketlerin başarısı tedarik zincirlerini ne kadar verimli yönettikleri ile hayli ilişkilidir. Tedarik zinciri yönetimi bir firmanın süreçlerini tedarikçileri ve müşterileri ile senkronize ederek müşterinin ihtiyaçlarına zamanında ve istenilen şekilde karşılık vermesidir. Bu dersin kapsamında tedarik zinciri yönetiminin temel ilkeleri, tedarik zincirlerinin stratejik önemi, tedarik zincirlerinde süreçlerin koordinasyonu ve tedarik zincirlerinde performans ölçütleri gibi temel konular detaylı olarak ele alınır.
ISL 513 Yenilik Yönetimi Teknikleri (3+0)3, 7,5
Derste, öğrencilerde günümüzde özellikle üretim yapan örgütlerde kullanılan teknikler başta olmak üzere dünyada tüm sektörlerde genel olarak kullanılan yenilik yönetimi teknikleri konusunda farkındalık yaratmak ve ihtiyaç hasıl olduğunda uygun tekniğin kullanılmasını temin edecek bir altyapı oluşturmak amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, yeniliğe ilişkin kavramsal konular dışında, yenilik türleri, üretimde kullanılan teknikler, hizmet sektöründe kullanılan teknikler uygulamalarla desteklenerek açıklanacak ve örneklendirilecektir. Ders sürecinin sonunda, sektörlere göre uygun teknikler konusunda analizler yapılacaktır.
ISL 514 Uluslararası Muhasebe Standartları (3+0)3, 7,5
Dersin amacı; uluslararası muhasebe standartları, amacı, gelişimi ve uygulamaları konusunda öğrencilere gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Bu kapsamda öncelikle uluslararası muhasebe standartlarına giriş ve önemine değinilecek, muhasebe standartlarının gelişimi ve oluşum sürecine yer verilecektir. Akabinde uluslararası muhasebe standartlarına göre finansal ve muhasebe uygulamaları tartışılacaktır.
ISL 515 Maliyet Muhasebesi ve Modern Maliyet Sistemleri (3+0)3, 7,5
Dersin amacı modern maliyet sistemleri konusunda öğrencilere uygulama bazlı bilgi vermek, üretim ve hizmet işletmelerinde kullanılan geleneksel ve modern maliyet sistemlerini incelemek, aralarındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koymak ve günümüz rekabet koşullarında karar almada maliyet sistemlerinden elde edilen çıktıların işletmeler açısından öneminin vak’a analizleri yardımıyla tartışmaktır. Bu kapsamda derste; Maliyet Kavramı ve Maliyetleme Sistemlerinin Genel Çerçevesi, Sipariş Maliyet Sistemi, Safha Maliyet Sistemi, Birleşik Üretimde Maliyetleme, Fiili Maliyet Sistemi, Tahmini(Normal) Maliyet Sistemi, Standart Maliyet Sistemi, Tam Maliyet Sistemi, Değişken Maliyet Sistemi, Maliyet-Hacim-Kar Analizleri(Başa Baş Noktası Analizleri), Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Hedef Maliyetleme, Tam Zamanlı Üretim Sistemi, Kaizen Maliyetleme, Sonradan Maliyetleme veya Geriye Dönük Maliyetleme, Toplam Hayat Dönemi Maliyetlemesi ve Vaka Analizleri konuları incelenecektir.
ISL 516 Sermaye Piyasaları ve Para ve Banka (3+0)3, 7,5
Derste para ve bankacılık teorisinin kavram, teorik çerçeve ve politikalarının Türkiye Ekonomisinden örneklerle tartışılması amaçlanmaktadır. Ders kapsamında para ve bankacılığın ekonomideki rolü ve etkileri teorik ve uygulama düzeyinde tartışılacaktır. Ayrıca, para arzı ve TC Merkez Bankası bilançosu, para talebi teorisi ve portföy teorileri, para ve faiz oranları ilişkisi, para, döviz kuru ve ödemeler dengesi ilişkisi, para ve enflasyon: enflasyon teorisi ve enflasyonun maliyetleri, para politikasının amaç, araç ve hedefleri; para politikasının yönetimi, dezenflasyon ve istikrar politikaları: parasal hedefleme, döviz kuru hedefleme ve enflasyon hedefleme, Merkez Bankasının bağımsızlığı, bankacılık teorisi, bankacılık sektörünün yapısı ve sorunları, bankacılıkta risk yönetimi, finansal krizler, 2008 Küresel Krizi ve pandemi krizi ile bankacılık sektörünün regülasyonu konuları işlenecektir.
ISL 517 Davranışsal Finans (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı yeni bir alan olarak gelişen davranışsal iktisatın temel kavram ve kuramlarını aktarmaktır. Ayrıca öğrencilerin ekonomik ve finansal alana davranışın etkilerini anlamalarını sağlamak bir diğer amaçtır. İnsanın rasyonel tarafına vurgu yapan Klasik İktisadi görüşün aksine, bireylerin irrasyonel kararlarına odaklanan Davranışsal İktisat, aslen psikoloji ve ekonomi bilimi arasındaki etkileşimin artmasıyla daha belirgin duruma gelmiştir. Davranışsal iktisadi görüşe göre; insanların sürekli faydacı düşünebilmesi, mantığını duygularından bağımsız kılabilmesi, olası tüm riskleri göz önünde bulundurabilmesi ve sürekli tutarlılık gösterebilmesi çok olası değildir. Çünkü insanların eylemleri, toplumdaki diğer bireylerin eylemlerinden ve duygulardan da oldukça etkilenmektedir. Dolayısıyla da rasyonellikten son derece uzak eylemlere şahit olunur. Bu noktada rasyonellikten uzak bu davranışları önceden öngörmenin mümkün olup olmadığı hususu, Davranışsal İktisadın yoğunlaştığı alandır. Kısaca Davranışsal iktisat, insanların rasyonel olmayan davranışlarının nedenleri ve sonuçları ile sosyolojik ve psikolojik unsurlarını da kapsamına alarak modellemeye çalışır. Bu noktada, daha verimli ve üretken bir ekonomik düzen için, işletme kuran ve üretim kaynaklarının dağılımı konusunda aslen belirleyici olan ve kendisi de temel üretim kaynağı emeğin sahibi insanın doğasının ve kararlarını altında yatan sebeplerin anlaşılması ve irrasyonel davranış ve kararlarının da anlaşılması elzem hale gelmiştir. Ders kapsamında Davranışsal İktisadın Tarihi, Davranışsal İktisatın Arka Planı, Karmaşık Kararlar için Basit Sezgisel Analiz, Risk Altında Karar Alma, Harekete Geçme, Etkileşim ve Sosyal Tercihler ve Oyun Teorisi konuları işlenecektir.
ISL 518 Blockchain ve Kripto Paralar (3+0)3, 7,5
Derste günümüzün önemli dijital gelişmelerinden Blockchain ve Kripto paralar konusunda öğrencilere farkındalık sağlamak ve temel kullanımı, amaçları, hukuki altyapısı ve fayda/mahzurları konusunda bilgi vermektir. Ders kapsamında; Kripto paralar ve Blokzinciri konusuna giriş yapılacak, tarihi temellerine değinilecek, akıllı kontrat ve uygulama alanları ile Blokzincirinin sınırları tartışılacak, para sistemleri ile blokzinciri ilişkisine değinilecek, uygulama alanları tartışılacaktır. Ayrıca blockchain teknolojisinin muhasebe kayıt sistemindeki yeri ve etkileri, Blockchain-Hukuk ilişkisi ve Blockchain ve kripto para teknolojilerinin sunduğu imkanlar ders kapsamında tartışılacaktır.
ISL 519 Yatırım Projeleri ve Analizi (3+0)3, 7,5
Yatırım Projeleri ve Analizi dersi ile öğrencilerin yatırım projesi hazırlama ve değerlendirme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Derste; yatırım ve proje kavramları, yatırımların ekonomideki yeri ve önemi, ön yapılabilirlik ve yapılabilirlik (fizibilite) çalışmasının aşamaları, pazar analizi, teknik analiz, finansal analiz, riskli yatırım projelerinin değerlendirilmesi konuları işlenmektedir. Bu kapsamda deste Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri tartışılacak, Yatırım- Plan- Proje- Yatırım Projesi konuları işlenecek; Yatırım Projelerinin Hazırlanması kapsamında Proje Fikri, Ön Yapılabilirlik; Yapılabilirlik (Fizibilite) Analizi Aşamaları incelenecek, Pazar Analizi, Teknik Analiz, Finansal Analiz, Ticari Analiz, Duyarlılık Analizi, Toplumsal Karlılık, Milli Ekonomi Maliyet Etkinlik Analizleri uygulamalardan örneklerle tartışılacaktır.
ISL 520 Endüstri Ekonomisi (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, öğrencilerin mikro-ekonomik kavram ve araç setini kullanarak endüstriyel örgütler üzerindeki analiz becerilerini geliştirmektir. Ders kapsamında; mikroiktisadi kavramlara değinilecek; firma teorisi ve maliyetler tartışılacak; tam rekabet, tekelci rekabet, oligopol ve monopol piyasa yapıları konusunda bilgi verilecek; enformasyon ve reklam, doğrusal olmayan fiyatlandırma, uluslararası ticarete ve endüstriyel organizasyon ile regülasyon ve deregülasyon konuları ile Türkiye'de anti-tröst meseleleri tartışılacaktır.
ISL 521 Sigorta ve Risk Yönetimi (3+0)3, 7,5
Dersin amacı iş yaşamında karşılaşılan temel sigortacılık ve risk yönetimi konularında öğrencileri bilgilendirmek, temel bilgi ve farkındalık sağlamaktır. Ders kapsamında Terminoloji ve Riskin Tanımı, Risk Yönetimi, Sigortacılık ve sigortanın temelleri, Dünya’da ve Türkiye’de Sigortacılığın gelişimi, Sigortanın işlevi ve temel kavramlar, Sigorta sözleşmesi, Sigorta işletmelerinde fiyatlandırma, Sigortacılıkta hasar yönetimi, Reasürans, Sigorta branşları ve meslekleri, sigorta kaybı, şahsi sigorta firmaları, sigorta düzenlemeleri, sigorta anlaşmaları, sigorta çeşitleri, Mal ve Sorumluluk Sigortaları, Kasko ve Trafik Sigortaları, Sağlık Sigortaları, ve Bireysel Emeklilik Sistemi, hayat sigortası, politikaları ve planlaması ile matematiği ve emekli maaşları konuları işlenecektir. Ayrıca ders kapsamında İstatistiksel dağılımlar, fayda teorisi, optimal sigorta, bireysel ve kolektif risk modelleri ve risk teorisi uygulamalarına da yer verilecektir.
ISL 522 Modern İşletmelerde Denetim (3+0)3, 7,5
Dersin amacı denetim ile muhasebe arasındaki farkları ve denetimin temel unsurlarını ve ilkelerini öğrencilere aktarmaktır. Ders kapsamında denetim mesleği ve standartları ile denetçi türleri, mesleki ahlak ve moral değerler, finansal tablolara ilişkin denetim raporlarının hazırlanması yer almaktadır. Ayrıca ders kapsamında Temel Denetim Konsepti, Genel Kabul Görmüş Denetleme İlkeleri, Denetleme Planlaması, İç Kontrol Sistemi Çalışma Raporları, Denetleme Uygulaması, parasal varlıkların denetlenmesi, alacakların denetlenmesi, stokların ve satışların maliyetinin denetlenmesi, dokunulabilir varlıkların denetlenmesi, yükümlülüklerin denetlenmesi, özsermayenin denetlenmesi, Enflasyonun Finansal Tablolar Üzerindeki Etkisi ve Denetleme Raporunun Hazırlanması konuları işlenecektir.
ISL 523 Finansal Tablolar Analizi (3+0)3, 7,5
Günümüzde şirketlerin başarısı büyük ölçüde finansal kararlarındaki başarıya bağlıdır. Küresel rekabet ortamında finansal kararlarda başarıyı yakalamak, kararları etkileyecek çok sayıda makro, mezo ve mikro faktörlerin bilinmesini ve analiz edilmesini gerektirir. Bu dersin amacı, riskin yüksek, değişimin hızlı olduğu rekabetçi piyasalarda faaliyette bulunan şirket yöneticilerine/yönetici adaylarına temel finansal muhasebe ve mali tablo analizi konularında beceri kazandırmaktır. Dersin bir diğer amacı işletmelerin temel finansal göstergelerinin değerlendirilmesinde kullanılan finansal tablolar konusunda öğrencilere şirketlerin değerlendirmelerini yapabilecek düzeyde bilgi vermek ve yetenek kazandırmaktır. Ders kapsamında; Finansal Tabloların tanımı ve Genel Özellikleri, Finansal Tabloların Kullanılışına İlişkin Sınırlamalar, Bilanço, gelir Tablosu, Temel Finansal Tabloların Hazırlanması, İçeriği ve Analizi, Diğer Finansal Tabloların Hazırlanması, İçeriği ve Analizi, Yatay ve Dikey Analiz, Rasyo Analizi, Finansal Tablo Analizi (Karşılaştırmalı Tablolar, Yüzde Yöntemi ve Eğilim Yüzdeleri), Enflasyonun Finansal Tablolar Üzerindeki Etkileri, Enflasyon Muhasebesi ve gerçek örneklerle finansal tablolar konuları işlenecektir.
ISL 524 İşletme Analitiği (3+0)3, 7,5
İşletme analitiği, çok yüksek boyuttaki verileri bilgiye dönüştürmek suretiyle değerler yaratan, bu şekilde işletmelerin her türlü potansiyelini ortaya çıkarmaya yardımcı olan, daha nitelikli hizmetler ve ürünler üreterek katma değer sağlamayı hedefleyen, örgütlerde etkinlik, karlılık, verimlilik ve sürdürülebilirlik gibi örgütsel performans göstergelerinde iyileşmeler sağlayarak rakipleri üzerinde rekabet avantajı sağlamaya yardımcı olan, farklı çözümler önererek örgütlerin hızlı ve doğru kararlar almalarını temin eden ve örgütlere öngörü ve çözüm sağlayan disiplindir. Bu doğrultuda İşletme Analitiği dersi, öğrencilerin çağımızın gerektirdiği analitik ve bilgi yönetimi becerilerine sahip olmalarını, gerçek işletme problemlerinde sosyal ile tekniği ve teori ile uygulamayı birleştirerek çözümler üretmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Ders kapsamında; Veritabanı sorguları ve analizi, Performans ölçümleri, Raporlama Teknikleri, Veri görselleştirme, İstatistiksel yöntemler, E-tablolar, Senaryo (“what-if”) analizleri, Simülasyon, Tahmin ve tahmin modelleri, Veri ve metin madenciliği, Optimizasyon, Sosyal medya, web ve metin analizi konuları uygulamalarla destekli olarak incelenecektir.
ISL525 Karar Süreçleri ve Analizi (3+0)3, 7,5
Dersin amacı işletmelerde karar alıcıların doğru ve hızlı karar vermelerini sağlayacak yöntemleri öğrencilere öğretmek ve iş yaşamlarında doğru kararlar almaları için hangi yöntemi nasıl uygulayacakları konusunda yetenek kazandırmaktır. Ders kapsamında karar analizine giriş yapılacak, karar verme modelleri tartışılacaktır. Karar Verme Süreci ve özelliklerinin incelenmesini müteakip karar verme bilimi konusunda temel yazın incelemesi yapılacaktır. Karar vermenin psikolojik yönünün incelenmesini müteakip, karar vermedeki hatalar incelenecektir. Karar modellerinin sınıflandırılması ve risk altında karar verme ve ölçütleri incelenecek, Analitik Hiyerarşi Süreci tanıtılarak bu konuda örneklerle uygulamalar yapılacaktır. Çok ölçütlü karar verme konusundaki temel incelemeleri müteakip yöntemlerden SMART, ELECTRE ve TOPSİS konusunda uygulamalar yapılacak ve akabinde grup karar verme yöntemlerinden DELPHI yöntemi uygulanacaktır.
ISL526 Yönetim Bilişim Sistemleri (3+0)3, 7,5
Dersin amacı Yönetim Bilişim Sistemleri’nin (YBS) kavranmasını ve YBS kapsamında alınan kararların stratejik iş öncelikleriyle ilişkilendirilmesini sağlamaktır. Ayrıca öğrencilerin YBS sistemlerine işlevsel bir bakış geliştirerek YBS kriterlerini ve sistemin geliştirme sürecini tasarlayabilecekleri, sistemin tedariki aşamasında sağlıklı kararlar alacakları bir zemin sunmak hedeflenmektedir. YBS sistemlerinin operasyon, pazarlama, finans, muhasebe ve insan kaynakları gibi işlevlere etkileri konusunda derinlemesine bilgi sahibi olmalarını sağlamak dersin bir diğer ana amacıdır. Ders kapsamında YBS konusunda temel terminolojiye yer verilecek akabinde işbirliği bilgi sistemleri, strateji ve bilgi sistemleri, Donanım-Yazılım ve Mobil Sistemleri, Veri tabanı Süreçleri, veri İletişimi ve Bulut, işlemler-organizasyonlar ve bilgi sistemleri, sosyal medya ve bilgi sistemleri, iş zeka sistemleri, geliştirme prosesleri, bilgi sistemleri yönetimi ve vaka analizi çalışmasına yer verilecektir.
ISL 527 Problem Çözme Teknikleri (3+0)3, 7,5
Dersin amacı iş dünyasında öğrencilerin karşılaşacakları problemleri çözmede kullanabilecekleri yöntemler konusunda onlara bir çözüm alet çantası niteliğinde yöntemler sunmaktır. Ders kapsamında temel ve ileri problem çözme yöntemleri uygulamalarla öğretilecektir. Temel Problem Çözme Teknikleri kapsamında SIPOC/Proses Haritası/Akış Şeması, Veri Toplama, 5 Neden Analizi, Beyin Fırtınası, İlişkilendirme diyagramı, Sebep-sonuç ilişkileri diyagramı (Balık Kılçığı Diyagramı), Pareto Analizi, Histogram, Kontrol Grafikleri ve Serpme Diyagramı yöntemleri uygulamalı olarak öğretilecektir. İleri Problem Çözme Teknikleri kapsamında; Yalın Üretim, İsraf ve Değer Analizi, 6 Sigma Göstergeleri, Bileşik Verim, ROI, Kano Modeli, QFD, VSM, VOC, Önceliklendirme Matrisi, Temel İstatistik, Dağılımlar, Normallik Testi, Örneklem Hacmi Belirleme, Grafiksel Analizler, Proses Ölçme, Proses Yeterlilik, Kontrol Teknoloji Şeması, MSA, Proses FMEA, Hipotez Testleri, Regresyon / Korelasyon, Deney Tasarım, İleri Deney Tasarım, Kıyaslama (Benchmark), Poka Yoke, KAIZEN, 5S, SPC (I-MR, Xbar-R, Xbar-S), SPC (P, U) Kontrol Planları ve Standartlaştırma yöntemleri de uygulamalı olarak kullanılarak yetenek kazanmaları sağlanacaktır.
ISL 528 İşletmelerde Yapay Zekâ Yönetimi ve Uygulamaları (3+0)3, 7,5
Bu ders; Yapay Zekaya Giriş, Zeki Sistemlerin Özellikleri, Uzman Sistemler (US), İşletmelerde US kullanılarak oluşturulan Zeki Sistem örnekleri, Yapay sinir ağları (YSA-Hata Geri Yayılım Alg.) ve yapay sinir ağları program gösterimi, Gözetimli ve Gözetimsiz Öğrenme, Yapay Sinir Ağlarının Yapısı, İşletmelerde YSA kullanılarak oluşturulan Zeki Sistem örnekleri, Bulanık Mantık, Bulanık Mantık Denetleyici Sistemler, Bulanık Mantık Denetleyici Uygulamaları, Genetik Algoritma, Genetik Algoritma Kavramları, Genetik Algoritma Uygulamaları; gibi konularını içermektedir. Dersin esas amacı yapay zeka formlarının işletmelerde yaratacağı değişimleri irdelemek ve bu sistemlerin sevk ve idaresi için gerekli yönetimsel hazırlığı öğrencilere sunmaktır.
ISL 529 İstatistiksel Analiz ve İşletme Uygulamaları (3+0)3, 7,5
Bilimsel bir problemin tanımlanmasından, araştırma sürecinin tasarımına ve çözümüne kadar olan sürecin bir paket program çerçevesinde uygulanması esaslarının öğretilmesi dersin ana amacıdır. İstatistiksel verileri SPSS gibi paket programları sayesinde kolayca veri analizi yaparak iş hayatında ve bilimsel araştırmalarda kullanılan temel istatistik araçları ve analiz süreçlerini aktararak katılımcıların çalışmalarını verimli bir şekilde yürütebilmesini sağlayacak bilgi alt yapısını oluşturmak ve bu altyapının uygulamasını öğretmek bir diğer amaçtır. Bu kapsamda bir paket program kullanılarak Bilimsel Araştırma Süreci, Hipotez ve değişken, Sorunun ve bilginin tanımlanması, Evren ve örnekleme yöntemleri, Anket tasarımı ve uygulama yöntemleri, paket programa giriş, kodlama, veri girişi ve örnek uygulamalar, Parametrik Olmayan testler (Ki-kare, Man Whitney U v.b.) ve paket Program Uygulamaları, Güvenilirlik ve geçerlilik analizi ve Paket Program Uygulamaları, Faktör analizi ve Paket Program Uygulamaları, Rapor oluşturma ve araştırma projesi yazma konuları işlenecektir.
ISL 530 Senaryo Planlama (3+0)3, 7,5
Geleceğe yönelik senaryoların nasıl oluşturulduğu ve planlamanın nasıl yapıldığı konuları cevap verilmesi gereken önemli sorulardandır ve geleceğe yönelik belirsizliklerin ortadan kaldırılması ile mümkün olacaktır. Senaryo planlama, geleceğe yönelik belirsizlikleri yönetmek ve stratejik planlama sürecini verimli hale getirmek amacıyla kullanılan önemli bir yönetim ve sistem sürecidir. Ders kapsamında senaryo planlama süreci, özellikleri ve teknikleri incelenecektir. Ders kapsamında ayrıca Stratejik öngörü, çevre tarama, araştırma, röportajlar ve anketler, tahmin, nedensel katmanlı analiz, eleştirel düşünme, yaratıcılık yaklaşımları ve araçları, senaryo teorisi, senaryo yöntemleri uygulamalı olarak işlenecektir.
ISL 531 Sistem Düşüncesi ve İşletme Dinamikleri (3+0)3, 7,5
İşletme Dinamikleri dersi bir organizasyon veya büyük karmaşık bir sistem için yeni sistem tasarımını düşünme yeteneğini genişletmek amacıyla tasarlanmıştır. Sistem Dinamikleri araçları kullanılarak işletme dinamikleri tanımlanmak ve işletme fonksiyonlarını bir bütün olarak görmek dersin bir diğer amacıdır. İş performans modellerini analiz etmede ek yetenek geliştirmenin yanı sıra, öğrenciler stratejik karar politikalarındaki farklılıkları keşfetmek için ITHINK modelleme yazılımını kullanırlar. Derste, öğrenci ekipleri oluşturularak bir işi analiz edilir ve istenen iş performansını ortaya çıkarmayı amaçlayan yeni karar politikaları ve örgütsel yapılar oluşturulmaya çalışılır.
ISL 532 Büyük Veri Analizi ve Yönetimi (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, istatistiksel öğrenme yöntemlerini kullanarak veri bilimi ve veri analizine giriş yapmaktır. Klasik istatistiksel yöntemleri, hesaplama ve makine öğrenmedeki yöntemler bilgisayar bilimindeki son gelişmelerle harmanlanacaktır. Ders kapsamında veri analizi alanındaki analitik yöntemlerin örnek veri kümeleri üzerinde uygulanmasıyla öğrencilerin veri analizi yöntemlerini kullanma konusunda deneyim kazanmaları hedeflenmektedir. Ders kapsamında; Veri Bilimi ve Büyük Veri Analizi, İlişkisel Veri tabanları ve Veri Modelleme, Veri Ambarı ve Entegrasyonu, Paralel Veri tabanları, Hadoop/ Mapreduce/ Spark, Veri Görselleştirme, Makine Öğrenmesi, Sınıflandırma ve Regresyon, Kümeleme, Doğal Dil İşleme, Bilgi Erişimi, Ağ Analizi konuları incelenecektir.
ISL 533 Uygulamalı İşletme Simülasyonu (3+0)3, 7,5
Ders bir işletme simülasyonu platformu kullanılarak, öğrencilerin bireysel olarak alacakları işletme kararlarının grup çalışması çerçevesinde tartışılması zemini üzerine kurgulanmıştır. Dersin amacı öğrencilere işletme faaliyetlerini tüm yönleriyle bir simülasyon programı çerçevesinde tanıtmaktır. Bu kapsamda SimCompanies platformunun yardımıyla ders süresince öğrencilerin istedikleri alan/alanlarda faaliyet gösterecekleri şirketlerin kurulması, geliştirilmesi, aldıkları kararların değerlendirilmesi ve tartışılması sağlanacaktır.
ISL534 Yönetim Kuramları ve Çağdaş Liderlik (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, endüstri devriminden bugüne kadar geliştirilmiş olan yönetim ve organizasyon kuramları ile çağdaş liderlik kuramlarının teorik temellerini inceleyerek, öğrencilere müteakip yaşamlarında karşılaşacakları problemleri çözebilmeleri için altyapı sağlamaktır. Bu kapsamda yazında en çok öne çıkan kırk (40) yönetim ve organizasyon kuramı ile modern liderlik kuramları bütünleşik olarak işlenecek, öğrencilerin elde ettikleri teorik bilgileri problem çözmede ve iş yaşamlarında uygulamalı olarak kullanmaları sağlanacaktır.
ISL535 Örgütlerde Davranış Analizi (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, örgütlerde insan davranışını ve bu davranışları etkileyen faktörleri anlamak, açıklamak ve yönetmek için gerekli güncel ve seçilmiş konular hakkında bilgi vermek ve bir perspektif kazandırmaktır. Derste kişilik, iletişim, liderlik, motivasyon, çatışma gibi temel örgütsel davranış konuları üzerinde kısaca durulduktan sonra güncel örgütsel davranış konuları ele alınmaktadır. Seçilmiş konular kapsamında, iş tatmini, örgütsel bağlılık, işten ayrılma, örgütsel vatandaşlık, mobbing gibi konular üzerinde durulmaktadır. Konular, iş ortamında birey ve grup davranışını anlamaya ve analiz etmeye yönelik iş dünyasından örnek olay incelemeleri ile pekiştirilmektedir.
ISL536 Stratejik Yönetim ve İşletme Politikaları (3+0)3, 7,5
Dersin amacı işletmeyi amaçlarına ulaştıracak stratejik kararların belirlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi sürecini öğrencilere bir davranış ve yetenek olarak kazandırmaktır. Ayrıca derste; öğrencilere stratejik düşünme, araştırma, analiz etme ve yorumlama perspektifi kazandırmanın yanı sıra, işletmelerin rekabetçi yapılarını sağlayabilmeleri/koruyabilmeleri için temel araçlardan biri olan stratejik yönetimle ilgili bilgi birikimlerinin artırılması hedeflenmektedir. Ders kapsamında, Stratejik Yönetim Düşüncesinin Gelişimi ve Stratejik Yönetim Teorisi, Stratejik Bilincin Oluşturulması, Stratejik Yönetim Okulları ve Yaklaşımlar, Stratejik Yönetimle İlgili Temel Kavramlar, Yaklaşımlar ve Stratejik Yönetim Süreci, Dış Çevre Analizi, İç Çevre Analizi, Strateji Analizleri, Stratejilerin Belirlenmesi: Temel Stratejiler ve Kurumsal Stratejiler, Rekabet Stratejileri, Fonksiyonel Stratejiler, Stratejilerin Uygulanması ve Stratejik Kontrol konuları işlenecektir.
ISL 537 KOBİ ve Aile Şirketlerinin Yönetimi (3+0)3, 7,5
Türkiye’deki mevcut işletmelerin %90′ından daha fazlası küçük ve orta ölçektedir. İş dünyasına atılan birçok kişi kendi işini kurmakta ya da bu tür işletmelerde (KOBİve Aile Şirketleri) istihdam edilmektedir. Ders, yeni kurulan işletmeler ile Aile Şirketleri ve KOBİ’lerin yönetimi için gerekli olan bilgi ve becerileri kazandırmayı vermeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda bir işletme kurmak ve geliştirmek için nasıl bir strateji oluşturmaları gerektiği tartışılacak ve karşılaşılabilecek problem sahaları incelenecektir. Ders, örnek olaylar kapsamında vaka analizleri ile işlenecek ve böylece öğrenciler Aile Şirketleri ve KOBİ’lerin yönetimi sürecinde karşılaşabilecekleri güçlükleri görme imkanına sahip olacaklardır.
ISL 538 Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) modelleri ve fonksiyonları hakkında bilgi vermek ve stratejik insan kaynakları yönetimi (SİKY)konusunda öğrencilere bir perspektif kazandırmaktır. Derste ele alınan konular arasında; İKY’nin tarihsel gelişimi, önemi ve örgütteki yeri; iş analizi, kadrolama, seçme ve yerleştirme, İnsan kaynağını geliştirme, performans değerleme ve geliştirme, kariyer geliştirme, ücret yönetimi gibi temel İK işlevleri yer almaktadır. Derste, temel İK ve SİKY işlevlerinin yanında yetkinlik bazlı İK, karşılaştırmalı ve uluslararası İK, yetenek yönetimi ve yedekleme gibi güncel İKY konuları üzerinde de durulmaktadır. Konular, Türkiye bağlamını dikkate alarak ve uygulama örnekleriyle pekiştirilmektedir.
ISL 539 Örgüt Geliştirme (3+0)3, 7,5
Örgütler, yaşamlarının her anında değişim ihtiyacı hisseder ve örgütler içinde bulunduğu çevre tarafından değişime zorlanır. Dersin amacı, öğrencilere bu farkındalığı sağlamak, değişime karşı direncin yaşandığı alanları tanımlamalarını ve çözüm tekniklerini kullanmalarını temin etmek, örgütüm mevcut durumunu tespit etmeleri için kullanılacak yöntemlerin farkında olmalarını sağlamak, örgüte müdahale yöntemlerini ve danışmanlık süreçlerini tanımlamalarını temin etmek ve bir sosyo-teknik süreç olarak örgüt geliştirmeyi uygulamalarını sağlamaktır. Ders kapsamında, örgüt geliştirmenin tanımı, varsayımları, değeri, anlamı ve önemi, danışman-örgüt ilişkisi, örgüt geliştirme sürecinin yöntemleri, örgüt geliştirme sürecinin yönetimi, gruba yönelik yöntemler, gruplar arası ilişkilere yönelik yöntemler, örgütsel yapıya yönelik yöntemler, örgüt kültürüne yönelik yöntemler, örgütsel dönüşüm, örgüt geliştirme ve dönüşüm sürecinde yaşanan zorluklar, örgüt geliştirme sürecinin politik yönü konuları ele alınmaktadır.
ISL 540 Müzakere Yönetim Süreci (3+0)3, 7,5
Dersin amacı; öğrencilerin bireysel yaşamlarında ve profesyonel iş yaşamlarında örgütsel alanlarda, diğer iş aktörleriyle olan etkileşimleri kapsamında ihtiyaç duyacakları ikna, etkileme, pazarlık, tartışma ve anlaşma süreçlerini öğrenmelerini ve uygulama yetkinliğine ulaşmalarını sağlamaktır. Ders kapsamında; Müzakerenin tanımı yapılacak, işbirliği ve rekabet, Dağıtıcı Uzlaşma Strateji ve Taktikleri Bütünleştirici Uzlaşma Strateji ve Taktikleri Uzlaşmanın Planlanması ve Strateji Uzlaşmanın Bozulması: Nedenleri ve Çözüm Yolları İletişim Süreçleri İkna Etme Süreci Uzlaşmanın Sosyal Yapısı ve Bireysel Farklılıklar Uzlaşmada Güç İlişkileri Uzlaşmaya Müdahaleler Uzlaşmada Etik Uluslararası Uzlaşma konularında bilgi verilecektir. Dersin uygulama bölümünde öğrencilere karşılıklı senaryolar dahilinde uygulamalar yaptırılarak müzakere yönetim süreci konusunda yetenek kazanmaları sağlanacaktır.
ISL 541 İşletmelerde Vaka Analizi Uygulamaları (3+0)3, 7,5
Dersin amacı edinilen tüm bilgilerin gerçek örnek olaylarla uygulamada karşılığının ne olduğunun grup çalışması yöntemiyle incelenmesi ve bu kapsamda öğrencilerin tüm işletme fonksiyonları konusunda bilgi ve yeteneklerini geliştirmelerini sağlamaktır. Ders, öğrencilerin edindikleri teorik bilgilerinin pratikte uygulanması, analitik düşünme ve etkili çözüm üretebilme kabiliyetlerinin geliştirilmesi için takım çalışması ile vaka analizlerinin yapılması süreçlerinden oluşur. Ders kapsamında Vaka Analizi Tanımı yapılacak ve Vaka Analiz Çalışmasının Kapsamı tespit edilecek, Vaka Analizinin Faydaları tartışılacak, Vaka Analiz Çalışmalarında Aşamalar incelenmeyi müteakip vakalar ve vakalardaki konular belirlenecektir. Müteakiben problem ortaya konacak, amaç ve hedefin belirlendikten sonra veriler ve kritik konular analiz edilecektir. Dersin son aşamasında Vakalar takım çalışması şeklinde incelenecektir.
ISL 542 Türk Yönetim Kültürü (3+0)3, 7,5
Ders kapsamında kültür ve yönetim etkileşiminin iş yaşamına etkileri konusu tartışılacaktır. Dersin amacı Türk iş piyasasında çalışacak olan öğrencilere Türk Yönetim ve İş Kültürünün esaslarını öğretmektir. Bu kapsamda ulusal kültürden iş kültürüne yansımalar incelenecektir. Ders kapsamında Anglo-Sakson iş kültürü, Doğu Asya ve Uzak Doğu İş Kültürü kısaca tanılanacak ve Türk İş piyasasının gelişimiyle birlikte Türk İş ve Yönetim Kültürü konusu derinlemesine analizlerle ve metinler üzerinden işlenecektir.
ISL 543 İş Zekası ve Yetenek Yönetimi (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, öğrencilere işletmelerde büyük veri kavramı ve iş zekası uygulamaları ile ilgili dünyadaki en son gelişmeleri aktarmak, ayrıca konu ile ilgili gerekli analiz yetenek ve becerileri kazandırmaktır. Derste öğrencilere, kariyerlerinde rekabetçi bir iş ortamında hızlı ve doğru karar alabilmeleri için gerekli olacak karmaşık veri setlerini analiz etme, popüler veri araç setleri ile çalışabilme, gösterge tabloları ve veri görselleştirme araçlarını kullanarak raporlar sunma gibi büyük veri analitik becerilerini edinmelerinde yardımcı olacaktır. Ders, öğrencilerin büyük veri ve iş zekası uygulamaları konusundaki bilgi seviyelerini ileri bir noktaya taşıyarak onlara yeni ve yenilikçi bir bakış açısı kazandıracaktır. Öğrenciler, ayrıca iş zekası ile ilgili dünyadaki gelişmelerden de haberdar olmuş olacaklardır. Ders kapsamında; Büyük veri kavramı, geleneksel veri analizinden modern veri analitiğine geçiş, Elektronik tablo uygulamalarından veritabanı kavramına geçiş, Excel 2016 ile veritabanı uygulamaları, veri aktarma ve veri formları analizi, Excel ile pivot tablo analizleri, Excel Powerpivot aracı ile veri analizleri, Excel Powerpivot ile ileri düzey uygulamalar, Excel'de SQL uygulamaları ve veri analizleri, Power BI, Power Query araçları, DAX operatörleri ve uygulamaları, Excel'de Power Query ile veri analizleri, Excel'de Power Map uygulamaları, Excel'de Analysis Toolpak uygulamaları, HD Insight'a giriş, HD Insight ile büyük veri analizleri ve Windows Azure büyük veri analiz ve uygulamaları işlenecektir.